Bosanskohercegovačka ekonomija u 2023.: Usporavanje inflacije i skroman ekonomski rast

Bosanskohercegovačka ekonomija u 2023.: Usporavanje inflacije i skroman ekonomski rast

Usporavanje inflacije, blago povećanje kreditnog rejtinga i skroman ekonomski rast, neki su od makroekonomskih pokazatelja i trendova ekonomskih kretanja u BiH koji su obilležili 2023. godinu.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je u jesenjem krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija zadržala projekciju ekonomske aktivnosti u 2023. godini nepromijenjenom, na nivou od 1,6 posto, dok je projekcija inflacije korigovana naniže, do nivoa od 6,3 posto. U naredne dvije godine očekuju oporavak ekonomske aktivnosti i dalje slabljenje inflatornih pritisaka.

Svjetska i domaća privreda u protekle tri godine bile su suočene sa brojnim izazovima od pandemije do dva velika sukoba koja se dešavaju i uzrokuju poremećaje na svjetskom tržištu. Takva dešavanja reflektiraju se na cijene goriva i lance opskrbe, što trpi i privreda BiH. Među prioritenim zahtjevima, kada je riječ o prometovanju roba i izvozu, privredna zajednica je putem Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) istakla uvođenje dodatnih BIP-ova (granični prijelazi sa potpunom inspekcijskom kontrolom), te produženje boravka vozača duže od 90 dana u Schengen zoni.

Osim poremećaja na svjetskom tržištu, bh. privrednici su suočeni i sa brojnim fiskalnim i parafiskalnim nametima, komplikovanim administrativnim procedurama, te problemom nedostatka stručne radne snage na tržištu rada. Po nekim procjenama Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje oko 30 hiljada radnika različitih zanimanja, a poslodavci potrebu za radnom snagu sve više nadomještaju uvozom radnika iz inostranstva.

Za Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH prioritet u 2024. godini treba biti donošenje fiskalnih zakona koji će rasteretiti cijenu rada, a, među ostalim, naglasili su i potrebu usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta rada.

Ekonomisti se slažu da je nakon inflatornih šokova i poskupljenja energenata trebalo izvući pouku da je više nego ikad neophodno ulagati u produktivnost i nabavku novih tehnologija.

Ono što ga ohrabruje je činjenica da mnoga preduzeća i pored globalnih i lokalnih izazova ostvaruju pozitivne finansijske rezultate. Tako je nedavno najboljim bh. izvoznicima VTKBiH uručila po prvi nagrade “Polet”, a na manifestaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH” za 2023. godinu, 12 kompanija primilo je plaketu za postignute rezultate u poslovanju.

Kada je riječ o ovogodišnjim sajamskim manifestacijama i konferencijama investitora i poslovnih ljudi u BiH, mogu se izdvojiti Međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2023. na kojem se predstavilo oko 800 izlagača iz 30 zemalja sa kojeg su izlagači i visoki izaslanici iz zemalja regije poslali poruke mira, stabilnosti i međusobne suradnje, te Sarajevo Business Forum (SBF) u čijem je fokusu ove godine bio održivi razvoj i regionalna saradnja.

Oko 300 izlagača iz BiH, regiona i svijeta u augustu je okupio jubilarni 50. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao Sajam šljive u Gradačcu na kome je nagašeno da je domaća i proizvodnja hrane u BiH imperativ, dok je na Međunarodnom sajmu privrede u Tešnju centralna tema bila posvećena obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Bosanskohercegovačke kompanije zabilježile su i uspješna predstavljanja na sajmovima u inostranstvu gdje se može izdvojiti njihov nastup na IMM 2023 – Spring Edišn, najznačajnijem promotivnom događaju za bh. izvoznike namještaja u Njemačku i EU, u organizaciji VTKBiH, dok je Privredna komora FBiH u decembru organizovala  učešće bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača “Global automotive components and suppliers Expo 2023 (GACS 2023)” koji je okupio evropsku i svjetsku automobilsku industriju.

Scroll to Top