RAZBIJAMO PREDRASUDE: Jedinstven spoj elegancije, luksuza i udobnosti električnog vozila – moguće je:  MERCEDES-BENZ EQE

RAZBIJAMO PREDRASUDE: Jedinstven spoj elegancije, luksuza i udobnosti električnog vozila - moguće je:  MERCEDES-BENZ EQE

Privredna/Gospodarska komora FBIH aktivnostima u okviru projekata teži ne samo iste implementirati, već, istovremeno njihovom implementacijom doprinijeti promociji održivih ciljeva i nultoj emisiju na putu ka dekarbonizaciji. U tom smislu i doprinosu nultoj emisiji iz transporta, predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBIH su na put organizacije informativnih sesija na dionici Sarajevo-Zenica-Bihać-Sarajevo, zaputili se električnim vozilom Mercedes-Benz EQE 350 4Matic.

Informativna sesija u Zenici, u okviru projekta „Akcija zajednice za energetsku tranziciju (CAET) u Bosni i Hercegovini (BiH), koji implementira GIZ u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, okupila je predstavnike jedinica lokalnih samouprave Zeničko-dobojskog kantona,  u cilju upoznavanja sa projektom energetskih zajednica građana i tehničkom asistencjiom koju pruža GIZ pri implementaciji ovih projekata.

 

Fokus ovog GIZ-ovog projekta je na podršci jedinicama lokalne samouprave (JLS) u razvoju projekata u okviru koncepta energetskih zajednica (EZ): zajednice obnovljive energije (ZOE) i građanske energetske zajednice (GEZ).

Kako koncept građanske energetske zajednice (GEZ) podrazumijeva pravno lice osnovano s ciljem korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne i toplotne energije za zadovoljavanje energetskih potreba svojih članova, za pružanje energetskih usluga ili usluga punjenja električnih vozila, to je ujedno bila izvrsna prilika za promociju elektromobilnosti u Zeničko-dobojskom kantonu.

Istovremeno, informativna sesija u okviru projekta USAID Diaspora Invest, koja je organizirana u Bihaću imala je za cilj okupiti predstavnike privrednih subjekata i donosioca odluka u cilju povezivanja sa posrednicima za izvoz iz dijaspore. Riječ je o programu u okviru kojeg stručnjaci iz dijaspore, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, imaju priliku posjetiti domovinu i povezati se sa domaćim kompanijama, te kroz zajedničke aktivnosti istražiti mogućnosti podrške u vidu pripreme za izvoz usluga ili proizvoda iz 

naše zemlje. Povezivanje bosanskohercegovačkih kompanija sa predstavnicima Dijaspore je od značaja i sa aspekta promocije održivog transporta, obzirom na orjentiranost zemalja EU u pogledu zelenog transporta. U ovom projektu, akcenat je stavljen na mikro, mala i srednja preduzeća koja već izvoze na EU tržište a željeli bi da prošire svoj portofolijo kupaca, preduzeća koja imaju potencijal za izvoz a još ne izvoze, ili preduzeća koja imaju određene barijere i poteškoće sa kojima se susreću pri izvozu roba i usluga u zemlje EU. 

Iako izniman odziv prisutnih na održanim informativnim sesijama u Zenici i Bihaću, govori o velikoj zainteresiranosti za temama navedenih projekata, ipak zvijezda ovih susreta, zasluženo bila je Mercedes-Benz EQE. Elegantna silueta EQE je znatiželjne poglede privlačila tokom cijelog puta, a naročito pojavom na ulicama Zeničko-dobojskog i Unsko-sanskog kantona, gdje ovaj model električnog vozila i nije toliko prisutan, te smo odmah prepoznati, i pozdravljeni uz široku najavu o interesovanju za probnom vožnjom.

Senzualna linija karoserije sa blagim oblinama bočnih linija čine EQE iskonskom poslovnom limuzinom, dok ispupčen prednji kraj, sa izraženim mišićavim blatobranom čini da odiše žustrim sportskim karakterom. Impresivnom izgledu doprinosi rešetka hladnjaka sa brojnim sitnom ocrtanim Mercedes zvijezdama, dok futuristički dizajn ovog vozila budućnosti istaknut je automatskim ručicama, koje se po automatizmu izvlače i uvlače po zaključavanju ili pokretanju vozila.

Impresivne karakteristike ove poslovne limuzine novog doba, upotpunjene su performansama i profinjenom unutrašnjosti, koja je u potpunosti prilagođena i podesiva vozaču. Neovisno od visine vozača, apsolutna prilagodljivost svakog dijela sjedišta, kao i visine i dubine volana, omogućava potpuno stapanje vozača i vozila, što je primjećeno i prokomentarisano tokom probne vožnje prisutnih. Specifičnost unutrašnjosti ogleda se u tome da je prepoznatljivi stil i komfor konvecionalnih Mercedes-Benz vozila  preslikan u električnom izdanju, te time svi koji su imali priliku kratko testirati vozilo, nisu pokazali strah od novog i nepoznatog, što je najčešće slučaj pri prvom susretu sa unutrašnjosti električnog vozila, a koja u većini slučajeva jednostavna, prostrana i sva podesiva sa samo jednim ili dva velika displeya.

Osim standardne rekuperacije svojstvene za električna vozila, funkcije i-pedal, i nekoliko različitih načina vožnje, interesantno i svojstveno za Mercedes-Benz EQE su modovi rekuperacije: normalna, srednja, jaka, inteligentna ili bez rekuperacije, gdje od posebnog značaja ovisno od dužini relacije i konfiguraciji terena rekuperacija energije dolazi do izražaja i drastično povećava domet koji vozilo može preći.

Brojni detalji su upravo ono što razlikuje EQE u odnosu na ostale električna vozila, poput automatskog osvježivača unutrašnjosti vozila podesive prema preferencijama i raspoloženju, čistini i jačini zvuka, kao i visoko kvalitetnim materijalima koji zaokružuju futuristički izgled vozila, uz već standardne karakteristike poput ambijentalnog osvjetljenja, grijanja sjedišta, masaža u sjedištima te mnoge druge pogodnosti koje samo vozila najviše klase i kvaliteta prružaju svojim vozačima.

Posljednje, ali ne i najmanje bitno su tehničke karakteristike Mercedes EQE 350 4Matic vozila. Ustupljeno vozilo je imalo snagu 215kW (292 KS) sa pogonom na sve točkove u ovisnosti od izabranog režima vožnje, obrtni moment vozila 765 Nm raspoloživim cijelo vrijeme vožnje koji omogućava dostizanje brzine do 100 km/h za 6,3 sekunde uz maksimalnu elektronski ograničenu brzinu od 210 km/h. Kapacitet baterije na ovom

modelu je 90,6 kWh, sastavljene iz 10 pojedinačnih modula (članaka baterije). I onako niskom nivou buke u unutrašnjosti kod električnih vozila, dodatno doprinosi i nizak otpor zraka koji na ovom modelu iznosi samo 0,20. Uzmemo li u obzir masu vozila koja iznosi nešto manje od 2500 kg, navedene karakteristike vozila dozvoljavaju ugodnu i bezbrižnu vožnju sa raspoloživom punom snagom vozila od samog pokretanja pa do maksimalne brzine koju je moguće postići što dodatno vožnju čini zabavnom.

Glavna karakteristika električnih vozila je domet, koji u slučaju Mercedes EQE 350 4Matic iznosi, po WLTP-u deklarisanih 510 km. Jasno, domet zavisi od stila i načina vožnje, ali naravno i konfiguracije terena po kojem se vozilo vozi. Ono što nas je posebno iznenadilo je “potrošnja dometa” pri vožnji na većim brzinama kao i prosječna potrošnja vozila na relaciji Sarajevo-Bihać i Bihać-Sarajevo. Uvažavajući sve gore navedene karakteristike vozila (snagu, obrtni moment, masu i ostalo), prosječna potrošnja na relaciji Sarajevo-Bihać je iznosila 16,7 kWh/100 km što prevedeno na konvertibilne marke iznosi oko 2,23 KM/100 km, dok u povratku na relaciji Bihać-Sarajevo prosječna potrošnja je “viša” i iznosila je 18,1kWh/100 km odnosno 2,42 KM/100km. Kada uzmemo u obzir razdaljine, preračunato dobijamo da nas je put Sarajevo-Zenica-Bihać koštao 7,14 KM električne energije,

a povratak Bihać-Sarajevo koštao 7,63 KM električne energije. Vrlo bitno je naglasiti da vožnjom u obje relacije, pri dostizanju konačne destinacije, preostali domet nam je bio preko 150 kilometara.

I da trošak putovanja bude još manji, pored početnog napunjenog vozila od strane ovlaštenog trgovca Starline d.o.o Sarajevo, vozilo je punjeno samo jednom i to na sporom punjaču kod Hotela Opal Exclusive u Bihaću, za goste hotela besplatnoj punionici čime smo i trošak punjenja eliminisali. Ono što nismo mogli nikako eliminisati kada je u pitanju trošak putovanja sa električnim Mercedesom EQE 350 4Maric, jeste trošak putarina koje smo morali platiti bez obzira što koristimo okolinski prihvatljivo vozilo.

Oduševljenje vozilom i velika zainteresiranost za probnom vožnjom, nisu krili ni prisutni na info sesijama, gdje upravo po završetku istih, im je to omogućeno. Ovom prilikom, pored predstavnika privrednih subjekata, probnu vožnju iskusio je i Kantonalni ministar privrede USK, gosp. Armin Kardašević i Kantonalni ministar građenja, prostornog uređenja i okoliša USK, gosp. Almir Imširović, kao pokretači promjena  i zagovornici održive budućnosti u USK

U konačnici Mercedes-Benz EQE 350 4Matic je oličenje iskonskog vozila budućnosti u jedinstvenom spoju elegancije, luksuza i udobnosti.

Za ustupljeno vozilo zahvaljujemo se ovlaštenom trgovcu Mercedes-Benza u Sarajevu, kompaniji Starline d.o.o., ujedno i članici Udruženja za elektromobilnost.

Scroll to Top