Automobilska industrija u Bosni i Hercegovini se uspostavlja

Automobilska industrija u Bosni i Hercegovini se uspostavlja

Broj dobavljača u automobilskoj industriji raste. Spektar se kreće od aluminijumskih felni do zupčanika. Za zemlju su zainteresovani i nemački investitori.

23.02.2023

Autor Martin Gaber | Beograd

Podizvođačka industrija u Bosni i Hercegovini jača
Već nekoliko godina Bosna i Hercegovina je u procesu ponovnog uspostavljanja kao dobavljačske lokacije za automobilsku industriju. Uprkos složenoj situaciji u zemlji, za to postoji veliki potencijal. Osnova je znanje i industrijski kapaciteti tog vremena. Ovome se dodaju konkurentni troškovi rada i povoljan geografski položaj. Bosna i Hercegovina ima oko 70 kompanija iz automobilske industrije. Obično ne isporučuju direktno proizvođačima, već njihovim dobavljačima. Međutim, neki takođe direktno snabdevaju takozvane OEM-ove (proizvođače originalne opreme), odnosno same proizvođače vozila.

Struktura dobavljača je široka
Kompanije su se fokusirale na proizvode od metala, gume, tekstila i plastike, ali postoje i stručnjaci za inženjering ili druge oblasti, pokazuje analiza Udruženja automobilske industrije (AIA). AIA je svojevrsno gransko udruženje auto industrije u Bosni i Hercegovini. “Naši dobavljači u automobilskoj industriji su veoma heterogeni. Imamo sve sa sobom, od stručnjaka za filtere do inženjeringa”, kaže Armin Hodžić, AIA koordinator. Već nekoliko godina vodi udruženje i svjedoči razvoju industrije. Procjenjuje da je u proteklih pet godina broj zaposlenih povećan za 30 do 40 posto.

Industrija nabavke automobila u Bosni i Hercegovini na prvi pogled

Broj kompanija: 60 do 70
Zaposleni: oko 15.000
Kupci: uglavnom od Tier 1 do Tier 3, ali i neki OEM proizvođači
Proizvodi: Fokus na proizvode od plastike, gume, metala i tekstila, ali i specijalizacije i inženjering
Tržišta: veliki fokus na izvoz, posebno prema EU i Njemačkoj
Obim izvoza: preko 500 miliona evra

Mala i srednja preduzeća daju podsticaj
Nekada su to bile uglavnom velike kompanije sa nekoliko hiljada zaposlenih, danas mala i srednja preduzeća oblikuju industriju u Bosni i Hercegovini. Ovo uključuje i kompaniju Core iz Sarajeva, koja sada također ima lokaciju u Minhenu. U Core-u, inženjeri dizajniraju unutrašnja i vanjska rješenja za BMW, Mini i Rolls Royce.

Ali fokus nije samo na putničkim automobilima, proizvođači drugih komponenti su također smješteni u državi. Preduzeće Krupa Kabine u Bosanskoj Krupi razvija i proizvodi kabine za kamione i građevinska vozila. Među kupcima su lideri na svjetskom tržištu kao što su Liebherr i Caterpillar.

Velike kompanije poput Preventa su više izuzetak. Kompanija sa različitim lokacijama širom svijeta ima preko 10.000 zaposlenih u različitim odjelima. Nakon razmimoilaženja sa Volkswagenom 2016. godine, kompanija je skrenula pažnju na druge brendove. Prevent proizvodi različite komponente za automobilsku industriju. To uključuje kočione diskove, plastične dijelove ili presvlake za sjedišta.

Nemačke kompanije se takođe oslanjaju na lokaciju
Mann+Hummel je nedavno uložio 4 miliona eura u svoj novi logistički centar u Bosni i Hercegovini. Lokacija postaje važnija za grupu. Specijalista za filtere iz Baden-Württemberga zapošljava preko 700 ljudi na gradilištu u Tešnju. Dalja ulaganja, posebno u proizvodnju, već se planiraju i uslijedit će u narednih nekoliko godina. “Važnost bosanskohercegovačke lokacije postaje sve značajnija. Kako za naše sjedište u Njemačkoj, tako i na globalnom nivou”, kaže Mahmut Galijašević, generalni direktor Mann+Hummela u Bosni i Hercegovini.

PASS je, s druge strane, jedan od pridošlica u jugoistočnoj Evropi. Utoliko je impresivniji razvoj kompanije koja se bavi proizvodnjom delova za upravljanje tečnostima u vozilima u balkanskoj državi.

“Počeli smo 2017. godine i od tada smo veoma uspješni. Danas smo povećali broj zaposlenih sa 100 na 970.”

kaže dr Karsten Geveke, generalni direktor PASS-a. Kompanija se odlično slaže sa zemljom i lokacijom, što je navelo menadžment da dalje investira. PASS je otvorio još jednu lokaciju u Zvorniku u martu 2022. Proizvodnja je počela u oktobru 2022. godine i broj zaposlenih je povećan na 45.

Među novijim projektima je i investicija Selzer grupe. Proizvođač komponenti za prenosne sisteme odlučio se 2020. godine za lokaciju u Rajlovcu kod Sarajeva. Prema izvještajima lokalnih medija, tamo će biti otvoreno oko 300 radnih mjesta.

Odabrani njemački dobavljači automobila u Bosni i Hercegovini

 

kompanija, mesto                                                                                                                                                                            Broj zaposlenih

PASS, Bijeljina

1.100

EMKA, Goražde

1.000

Mann+Hummel, Tešanj

750

Veritas, Rajlovac/Sarajewo

500

Volkswagen, Vogošća/Sarajewo

350

Selzer Automotive, Rajlovac/Sarajewo

300

Surtec-Eurosjaj, Konjic

300

Izvor: Istraživanje Njemačke Trade & Invest 2023
Potencijal još nije iscrpljen
Obim izvozaIzvor: Istraživanje Njemačke Trade & Invest 2023
Više za:
Bosna i Hercegovina
Dijelovi za motorna vozila, industrija dobavljača / proizvodnja i obrada metala, sveobuhvatna / investiciona klima
Industrijski sektori je preko 500 miliona eura, prema studiji Razvojne agencije Ujedinjenih nacija (UNDP) iz 2019. To je u međuvremenu trebalo ponovo značajno da se poveća. Koordinator AIA-e Armin Hodžić procjenjuje da u Bosni i Hercegovini ima skoro 15.000 zaposlenih u opskrbnoj industriji. Industrija je postala jedan od vodećih izvoznih sektora u zemlji. I kadrovska situacija će vjerovatno postati ograničavajući faktor u Bosni i Hercegovini. Iako se zemlja žali na visoku stopu nezaposlenosti od oko 15 posto, kvalificirani radnici postaju rijetki. Posebno obuka ne zadovoljava uvijek potrebe kompanija.

Činjenica da Bosna i Hercegovina još nije iscrpila svoj potencijal je vjerovatno i zbog teške političke situacije u zemlji. No, trend približavanja privući će više pažnje na zemlju, pogotovo jer je ona kandidat za pristupanje EU od kraja 2022. Dijelovi iz Bosne i Hercegovine vjerovatno će se u budućnosti naći u još više vozila. „Prilično sam siguran da skoro svaki automobil ima barem jedan dio bosanskohercegovačke proizvodnje“, kaže Armin Hodžić.

kontakt adrese


Oznaka                                                                                                                                                  Napomene

Germany Trade & Invest

Außenhandelsinformationen für die deutsche Exportwirtschaft

Delegation der Deutschen Wirtschaft in Bosnien und Herzegowina (AHK)

Anlaufstelle für deutsche Unternehmen

Foreign Investment Promotion Agency (FIPA)

Investitionsagentur Bosnien und Herzegowinas

Automotive Industry Association (AIA)

Automobilverband

Außenhandelskammer VTK

gesamtstaatliche Handelskammer

Föderale Wirtschaftskammer

zuständig für die Föderation Bosnien und Herzegowina

Wirtschaftskammer der Republika Srpska

zuständig für die Entität Republika Srpska

Izvor: Istraživanje Njemačke Trade & Invest 2023
Više za:
Bosna i Hercegovina
Dijelovi za motorna vozila, industrija dobavljača / proizvodnja i obrada metala, sveobuhvatna / investiciona klima
Industrijski sektori

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: