„CONNECT & SUPPLY 2022“ automobilska konferencija je bila mjesto okupljanja automobilske industrije regiona

„CONNECT & SUPPLY 2022“ automobilska konferencija je bila mjesto okupljanja automobilske industrije regiona

03.06.2022

Na poziv predsjednika automobilskog klastera Srbije (AC Serbia) g-dina Igora Vijatova, Privredna komora Federacije BiH je učestvovala na regionalnoj konferenciji automobilske industrije SEE „Connect & Supply 2022″. Ovogodišnja konferencija 8. je po redu koju organizuje AC Srbija i održana je od 31.05-01.06.2022. u Hotelu Crown Plaza, u Beogradu.

Cilj ovogodišnje konferencije je bio povezivanje OEM proizvođača, TIER1&2 kompanija i relevantnih javnih institucija s namjerom daljeg razvoja automobilske industrije u SEE regiji. Kako pokazuju dosadašnja iskustva, prethodne konferencije su značajno doprinijele razvoju poslovnih aktivnosti i na taj način potvrdile da su dobar način i put za buduću saradnju i razmjenu znanja i iskustava između kompanija.

Prvog dana konferencije, tema glavnog panela je bila “Kuda ide automobilska industrija?” Na tu temu, ali i sve ostale, diskutovali su eminentni i dokazani stručnjaci evropskih i svjetskih kompanija, globalnih lidera u oblastima svog poslovanja. Tu prvenstveno mislimo na: Pierluigi Ghione, zamjenik direktora kompanije LEONI Wiring System Southeast Srbija; Predrag Đordjević, direktor nabave kompanije ROBERT BOSCH Srbija; Eugeniu Osmochescu menadžer programa International Finance Corporation IFC; Antoine Cappele menadžer nabave kompanije VALEO i Edwin van der Kaa direktor proizvodnje kompanije Continental Automotive Srbija.

U nastavku dana učesnici konferencije su razgovarali na vrlo interesantne i aktuelne teme kao što su: novi trendovi i tehnologije koje oblikuju automobilsku industriju sadašnjice; pametna mobilnost i logistika koje pokreću automobilsku industriju; postavljanje standarda za automobilsku industriju: upravljanje, treninzi, kvalitet kao i mnoge druge teme.
Tema prve sesije drugog dana konferencije je bila vrlo interesantna, pogotovo za predstavnike prisutnih kompanija, a odnosila se na “Kako postati dobavljač Tier1 kompanija”. Na ovu temu su diskutovali stručnjaci u svojim oblastima: Christof Frick, zamjenik direktora odjela motora kompanije Brose Eastern Europe; Predrag Đordjević, direktor nabave kompanije ROBERT BOSCH; Danijelo Nedić, menadžer za razvoj dobavljača kompanije ZF Srbija i mnogi drugi dokazani stručnjaci. Na kraju drugog dana konferencije, upriličeni su B2B sastanci koji su se putem online platforme i aplikacije mogli već unaprijed dogovoriti sa željenim kompanijama.

Vrlo važno je napomenuti da svi panelisti, govornici, uvodničari i ostali učesnici su zajedno boravili i družili se tokom dva dana konferencije te bili na raspolaganju za razgovor, diskusiju, umrežavanje te razmjenu iskustava i znanja.
Predstavnici Privredne komore Federacije BiH i Grupacije automobilske industrije BiH su razgovarali sa Predsjednikom skupštine Automobilskog klastera Srbije (ACS) g-dinom Draganom Belićem i predstavnikom Razvojne Agencije Srbije na temu buduće saradnje kada je u pitanju automobilska industrija ove dvije zemlje te mogućnost apliciranja na zajedničke projekte koji bi za cilj imali još veće I snažnije uključivanje ovih kompanija u lance dobavljača evropskih i svjetskih automobilskih brendova.

Treba napomenuti da regionalne konferencije ovog tipa su velika šansa za bh. kompanije iz automobilske industrije, obzirom da predstavnici bh. kompanija na jednom mjestu mogu stupiti u kontakt sa ljudima na ključnim pozicijama unutar svojih kompanija i započeti ili već ostvariti poslovnu saradnju.

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: