Komisije dale zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo, ostaje još jedan korak do usvajanja

Komisije dale zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo, ostaje još jedan korak do usvajanja

Kao što je i najavljeno, Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet razmatrale su danas izmjene Zakona o akcizama kojima bi akcize na gorivo privremeno bile suspendirane što bi značilo i niže cijene goriva.

 

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku već početkom marta usvojio Predstavnički dom, danas podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate.

Za su glasali delegati Denis Bećirović, Amir Fazlić i Dušanka Majkić, dok su suzdržane bile Marina Pandeš i Lidija Bradara, delegatkinje HDZ-a BiH. Niko od delegata nije glasao protiv.

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate bi iznosile 0 KM, a ova mjera zaštite stanovništva koje je pogođeno inflatornim kretanjima, primjenjivala bi se šest mjeseci.

Sada je na potezu Dom naroda PS BiH koji bi usvajanjem izmjena Zakona o akcizama direktno snizio i cijene goriva u BiH za 0,35 KM.

Preuzeto sa: https://www.klix.ba/biznis/privreda/komisije-dale-zeleno-svjetlo-za-ukidanje-akciza-na-gorivo-ostaje-jos-jedan-korak-do-usvajanja/220726054

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: