Njemačka: Nova korona-pravila od jeseni

Njemačka: Nova korona-pravila od jeseni

Savezna vlada uvodi nove mjere i nova pravila u borbi protiv koronavirusa. Cilj je bolja zaštita od novog vala infekcija u jesenskim mjesecima. Na tržištu bi se uskoro trebala pojaviti i četiri nova cjepiva.

Ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) i ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) predstavili su svoje planove za promjenu zakona o zaštiti od infekcija. Radi se o pravilima s ciljem uspješnije borbe protiv koronavirusa u predstojećim jesenskim i zimskim mjesecima.

Savezna vlada planira uvesti pravilo obveznog korištenja zaštitnih maski tipa FFP2 u zračnom prometu i za korisnike željezničkih usluga na linijama koje povezuju veće gradove u zemlji. Do sada su bile dovoljne i obične medicinske maske.

Obveza korištenja maski vrijedila bi i u bolnicama i ustanovama za njegu bolesnika ili starijih osoba, a osim toga bi pristup tim lokacijama bio dozvoljen tek nakon (negativnog) testa. Savezne zemlje bi same trebale odlučiti hoće li uvesti obvezu korištenja maski u, primjerice, sredstvima javnog prijevoza, u javnim ustanovama ili u školama – i to od petog razreda. Ako se tijekom zime dodatno zaoštri situacija s koronom, po tim planovima postoji mogućnost uvođenja dodatnih restrikcija ili ograničavanja broja osoba koje se smiju okupljati na jednom mjestu.

Bez zatvaranja škola

Cilj savezne vlade je da se iduću pandemijsku korona-zimu „pregura“ bez novog lockdowna i zabrane izlaska građana na ulice. „Umjesto toga mi se fokusiramo na mjere koje su djelotvorne i istovremeno prihvatljive“, kaže Buschmann. “Zatvaranje škola više ne smatramo primjerenim potezom.”

Lauterbach je dodao kako tijekom zime računa s „relativno teškim stanjem“ zbog visokozarazne varijante koronavirusa. „Čini se relativno izvjesnim da ćemo se tijekom jeseni boriti s jednom mutacijom omikrona“, naglasio je ministar zdravstva. „Imat ćemo jako puno slučajeva, ali neće imati tako smrtonosne ishode kao kod delta-varijante.“

Mjere vrijede do proljeća 2023.

Planom je predviđeno postupno uvođenje mjera, ovisno u situaciji u zemlji. Pod imenom “zimske gume” se navode mjere koje će vrijediti od 1. listopada ove godine do 7. travnja 2023. – i to bez obzira na incidenciju. U toj skupini mjera je korištenje FFP2-maski u zračnom prometu, u brzim vlakovima, odnosno obvezno testiranje prije ulaska u bolnice i slične ustanove – osim ako se netko cijepio ili je prebolio koronu prije više od tri mjeseca.

U slučaju pogoršanja situacije na snagu stupaju nove mjere, Njemačka takoreći stavlja “zimske lance”. Savezne zemlje mogu uvesti obvezu korištenja FFP2-maski u javnim institucijama, odnosno u restoranima, kulturnim ustanovama ili tamo gdje se ljudi okupljaju tijekom slobodnog vremena. Preduvjet za uvođenje tih mjera je odluka nadležnog parlamenta.

Nova pravila bi Bundestag trebao usvojiti početkom rujna. Bundesrat (Gornji dom) bi o njima trebao glasati 16. rujna, kako bi nova pravila stupila na snagu prije nego što aktualna isteknu. Za sada nije jasno hoće li savezne zemlje podržati vladin koncept. Iz savezne vlade se može čuti kako do sada nema prigovora na račun planiranog paketa.

Nova cjepiva

Lauterbach je rekao kako uskoro očekuje četiri nova cjepiva, ona bi najranije 9. rujna mogli dobiti „zeleno svjetlo“ od strane nadležnog regulatora. Nova cjepiva bi trebala učinkovitije štititi građene od infekcije virusom, a ne samo od težih oblika bolesti.  A tu je i Paxlovid, lijek koji znatno smanjuje stopu smrtnosti od koronavirusa. „Sveukupno gledajući, mi smo sada u puno boljoj situaciji nego prošle jeseni“, kaže Lauterbach.

 
 
 
 

1:46 min

Long COVID – terapija s pogledom na Baltik

Zeleni tvrde da se radi o kompromisu koji je temelj dobre pripreme za jesen i zimu. Postupak koji predviđa postupno uvođenje mjera omogućava pravnu sigurnost, a saveznim zemljama nudi i mogućnost za prikladnu reakciju na razvoj situacije, a osim toga vodi računa i o temeljnim slobodama, komentirali su u ime Kluba zastupnika Stranke zelenih u Bundestagu Maria Klein-Schmeink i Konstantin von Notz.

Pozitivna reakcije

Iz privrede stiže prva pozitivna reakcija na račun vladinih mjera. Trgovina i hotelijerstvo neće više biti pogođeni paušalnim i oštrim mjerama, priopćeno je iz Udruženja ZIA koje okuplja firme koje se bave poslovanjem s nekretninama. I dodaje: „To će spasiti desetke tisuća radnih mjesta i nebrojena poduzeća u Njemačkoj.“

Preuzeto sa: https://www.dw.com/hr/njema%C4%8Dka-nova-korona-pravila-od-jeseni/a-62711461

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: