Kongres nove mobilnosti Lodz-Poljska

Kongres nove mobilnosti Lodz-Poljska

Na poziv gospodina Łukasz Lewandowskog iz “EV Klub Polska”, kao osnivača Međunarodnog udruženja vozača električnih vozila GEVA, predstavnici Udruženja za elektromobilnost BIH, učestvovali su na “Kongresu nove mobilnosti 2022.”, (“Kongresu Nowej Mobileści 2022”), koji se održao u gradu Łodz, Poljska.

Za učešće na Kongresu, u ime Privredne/Gospodarske komore FBIH i  Udruženja za elektromobilnost, poziv je upućen Arminu Hodžiću, direktoru sektora energetike i Aneli Karahasan, sekretaru Udruženja za elektromobilnost.

U okviru Kongresa nove mobilnosti, članovi GEVA (Međunarodno udruženje vozača električnih vozila) okupili su predstavnike udruženja za elektromobilnost iz Norveške, Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, Poljske, i Bosne i Hercegovine, kako bi se u okviru panel diskusije razgovaralo o aktivnostima udruženja, stanju elektromobilnosti u svakoj od navedenih zemalja, izazovima u razvoju elektromobilnosti, ali i potencijalima i modalitetima zajedničke saradnje. U ime Udruženja za elektromobilnost Bosne i Hercegovine, učešće na panel diskusiji, i o aktivnostima Udruženja, predstavila je Anela Karahasan.

Učesnici panel diskusije su pozdravili aktivnosti Udruženja za elektromobilnost BiH, a naročito usvojenu odluku o suspenziji carina na uvoz električnih vozila, obzirom da mnoge razvijenije zemlje EU još uvijek to nisu uspjele ostvariti.

Osim razmjene mišljenje i upoznavanja vodećih lidera iz domena elektromobilnosti, učešće na Kongresu nove mobilnosti je bila svojevrsna prilika za sticanje znanja. Tri cjelodnevne paralelne sesije dotakle su se svih gorućih tema, poput trajanja i reciklaže baterije, infrastrukture, prilika i izazova, održivosti, cijena električne energije, sa posebnim fokusom na komercijalni električni program. Testne vožnje i izložba električnih vozila i autobusa su bile poseban doživljaj koji su učesnici imali priliku vidjeti i osjetiti.

Kako bi u potpunosti doživjeli sve prednosti i trenutne izazove vožnje električnim vozilom, predstavnici Udruženja za elektromobilnost su u zajedničkoj saradnji sa Društvom e-mobilnost Slovenije na Kongres nove mobilnosti 2022, u Lodz, Poljsku, uputili se električnim vozilom, Teslom, model 3.

Ukupna dužina rute od Ljubljane do Poljske je iznosila skoro 1.000 kilometara. Slovenija i Austrija nisu bile problematične za vožnju električnim vozilom, zahvaljujući iskustvu naših kolega iz Drušva e-mobilnost Slovenije. Izazov je predstavljala Češka, tačnije vinjeta čija cijena za električno vozilo iznosi 0 €. Za dobivanje iste potrebno je podnijeti zahtjev unaprijed i sačekati nekoliko dana na odluku nadležnog organa o oslobađanju od plaćanja putarine. Ipak, u praksi to može biti i nešto kompliciranije, obzirom da kolege iz Slovačke, odluku o oslobađanju čekale su 30 dana. Dodatno, na ovom putu suočili smo se i sa izazvom punjenja, zbog punionice koja nije bila u funkciji, no i to je ubrzo riješeno zahvaljujući Teslinom prikazu mape punionica na navedenoj destinaciji.
 

Stečano iskustvo voženje električnog vozila do Poljske, novi kontakti, saznanja, i trendovi u razvoju elektromobilnosti će doprinijeti snazi i ekspertskoj ulozi predstavnika Udruženja za elektromobilnost u daljnjem djelovanju Udruženja, stoga se još jednom zahvaljujemo EV Klub Polska i GEVA na pozivu za učešće.

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: