„Neće biti epidemije“ majmunskih boginja u Evropi

„Neće biti epidemije“ majmunskih boginja u Evropi

 

Novi slučajevi majmunskih boginja otkriveni su u Njemačkoj. Naučnici kažu da nema razloga za paniku, ali da se stvar mora shvatiti ozbiljno. Nejasno je kako je talas zaraza stigao u Evropu.

Nakon što je u Bavarskoj prijavljen prvi slučaj majmunskih boginja u Njemačkoj, u subotu su i Berlinu potvrđena dva slučaja. Berlinski Senat je saopštio da su zaraženi u stabilnom stanju, ali da se očekuju novi slučajevi narednih dana.

Bolest koja se neočekivano širi Evropom posljednjih dana registrovana je i u Švajcarskoj i Izraelu. Početkom maja se pojavila u Španiji, Italiji, Portugaliji i Francuskoj, ali i u SAD i Australiji.

Još nije poznato da li se Njemačke dokopala zapadnoafrička ili dosta zaraznija centralnoafrička varijanta ovog virusa. To će biti jasno tek poslije detaljnih ispitivanja. Ljekari i inače imaju više pitanja nego odgovora u ovom trenutku.

– pročitajte još i: 300 odsto više infekcija ospicama širom svijeta

Najviše su pogođeni homoseksualni muškarci koji su nedavno imali seksualni odnos, rekao je Leif Erik Zander, infektolog iz berlinske klinike Šarite.

„Kako se infekcija prenosi bliskim kontaktom kože i, možda, sluzokože i kapljično, preporučujem naročit oprez i izbjegavanje bliskih nezaštićenih kontakata sa nepoznatim osobama”, rekao je Zander.

„Nema razloga za paniku”

Berlinska senatorka za zdravlje Ulrike Gote je rekla da „nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer su naučna saznanja o bolesti još uslovna, jer je bolest rijetka”.

Gote je rekla da stručnjaci ne vjeruju da će majmunske boginje izazvati pandemiju. Institut „Robert Koh” tretira opasnost za javno zdravlje kao „nisku” jer se virus prenosi bliskim kontaktom kožom.

Nejasno je otkud sada ovaj talas u Evropi. „Ovo neće izazvati nacionalne epidemije kao kovid”, uvjeren je Džimi Vitvort, profesor javnog zdravlja iz Londona. „Ali radi se o ozbiljnoj pojavi ozbiljne bolesti.”

U simptome spadaju temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima i osip koji najčešće počinje na licu, te se širi tijelom. Doduše, bolest može proći tako blago da nema nikakvog osipa te zaraženi može slučajno zaraziti druge.

Većina ljudi se oporavlja nakon nekoliko sedmica, smrtni slučajevi su rijetkost. Više su ugrožena djeca i trudnice.

Vakcina protiv variole još djeluje?

Majmunske boginje su endemska bolest u dijelovima Afrike. Bile su već u Evropi 2018. godine, ali tada se kod svih oboljelih moglo utvrditi da su ili doputovali iz Afrike, ili imali kontakt sa životinjama uvezenim odatle.

Majmunske boginje su „rođak” velikih boginja (variola vera) koje od osamdesetih važe kao iskorijenjena bolest.

Jedan od posljednjih talasa variole u Evropi bio je onaj u Jugoslaviji 1972. kada je u svega nekoliko sedmica vakcinisana gotovo cijela populacija.

Naučnici vjeruju da su danas starije generacije, koje su cijepljene protiv velikih boginja, bolje zaštićene i od majmunskih

Preuzeto sa:

https://www.dw.com/bs/ne%C4%87e-biti-epidemije-majmunskih-boginja-u-evropi/a-61892414

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: