NOVI UGOVOR O GP IZMEĐU BiH I HRVATSKE ZA LAKŠI PRELAZAK I BOLJU KONTROLU GRANICE

NOVI UGOVOR O GP IZMEĐU BiH I HRVATSKE ZA LAKŠI PRELAZAK I BOLJU KONTROLU GRANICE

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pokretanje postupka i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima, uz korekcije na sjednici.

Novim ugovorom žele se stvoriti uvjeti za lakši prelazak zajedničke državne granice i uspostaviti efikasniji sistem kontrole njenog prelaska u korist građana i privrede.

Prijedlogom osnova definiraju se granični prijelazi, i to za međunarodni cestovni robni i putnički promet sa svim inspekcijskim službama za promet robe koja podliježe inspekcijskoj kontroli, uključujući i prekogranični promet živih životinja; za međunarodni cestovni robni i putnički promet preko kojih je dozvoljen promet roba koje podliježu fitosanitarnoj kontroli; za međunarodni robni i putnički promet; za međunarodni cestovni i putnički promet; za međunarodni željeznički promet, te za pogranični promet.

Istovremeno se reguliraju rad graničnih prijelaza i funkcioniranje zajedničkih graničnih prijelaza, kao i formiranje Mješovite komisije.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika ugovora predložen je ministar sigurnosti, s tim da je na sjednici  predloženo da se ovaj sporazum privremeno primjenjuje od dana potpisivanja s Republikom Hrvatskom. 

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: