Šef WHO-a: Pandemija COVID-a sigurno nije završena

Šef WHO-a: Pandemija COVID-a sigurno nije završena

Smrtni slučajevi su u porastu u Africi, kontinentu s najnižim postotkom vakcinacije, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacij Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Pandemija COVID-19 “zasigurno nije gotova”, upozorio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uprkos padu prijavljenih slučajeva.

Generalni direktor WHO-a rekao je zvaničnicima okupljenim na otvaranju godišnjeg sastanka WHO-a u Ženevi da “odbijanje testiranja i sekvenciranja znači da se zasljepljujemo za evoluciju virusa”, prenosi Anadolija.

Napomenuo je da skoro milijardu ljudi u zemljama s nižim prihodima još nije vakcinisano.

U sedmičnom izvještaju u četvrtak o globalnoj situaciji, WHO je naveo da se čini da se broj novih slučajeva COVID-19 stabilizirao, dok je u opadanju ukupan broj sedmičnih smrtnih slučajeva.

Neodlučnost u vezi s vakcinom

Iako je bilo napretka, sa 60 posto vakcinisane svjetske populacije, “nigdje nije gotovo dok svuda ne bude gotovo”, rekao je Tedros.

Smrtni slučajevi su u porastu u Africi, kontinentu s najnižim postotkom vakcinacije, kazao je on.

Samo je 57 zemalja – gotovo sve bogate – vakcinisalo 70 posto stanovnika.

“Sve u svemu, vidimo neodlučnost u vezi s vakcinom, vođenu dezinformacijama. Pandemija neće magično nestati, ali možemo je okončati”, rekao je Tedros.

Očekuje se da će Tedros biti imenovan za drugi petogodišnji mandat ove sedmice na Skupštini WHO-a, godišnjem sastanku zemalja članica.

IZVOR: AGENCIJE

Preuzeto sa: https://balkans.aljazeera.net/news/world/2022/5/23/sef-who-a-pandemija-covid-a-sigurno-nije-zavrsena

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: