Vođeni vizijom budućnosti

Vođeni vizijom budućnosti

Predstavnici Privredne/Gospodarske komore FBIH i predstavnici kompanija :  CORE d.o.o. Sarajevo, GS-TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i WAGNER Automotiv Gradačac na IZB2022

Vođeni vizijom budućnosti, impresije su sa drugog i trećeg dana 11. međunarodnog sajma dobavljača kompanije Volkswagen (IZB2022), a na kojem je izlagač Privredna/Gospodarska komora FBIH sa još četiri kompanije koje dolaze iz metalskog sektora, sa specijalizacijom u automobilskoj industriji, i to: CORE d.o.o. Sarajevo, GS-TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i WAGNER Automotiv Gradačac.

Tokom ova dva dana kompanije iz Bosne i Hercegovine pored izlagačkog dijela programa, imale su priliku vidjeti i brojna dostignuća, inovacije, ali i fokus budućeg razvoja automobilske industrije koji je usmjeren na elektrifikaciju, pametne usluge, održivost, proizvodnju i industriju 4.0, cyber-sigurnost te održivost lanca dobavljača.

Sascha Goehmann, direktor Automotive Support Agency

Izložbeni prostor Privredne/Gospodarske komore FBIH zabilježio je brojna interesovanja i posjete, gdje je jedna od najznačajnijih posjeta predstavnika WOB AG i Volkswagen AG, tokom kojeg su izlagači iz Bosne i Hercegovine imali svojevrsnu direktnu priliku predstaviti svoje proizvode i usluge u najboljem svjetlu. O samom značaju izlaganja, i ujedno predstavljanja Bosne i Hercegovine na ovom prestižnom sajmu, govori i članak koji su objavili organizatori gdje spominju predstavnike iz Bosne i Hercegovine, a koji je dostupan na:

https://www.linkedin.com/posts/florian-m-b555a7190_wolfsburgag-izb2022-automotivesupportagency-activity-6986285315355205632-KWEn?utm_source=share&utm_medium=member_android

Posjeta predstavnika WOB AG i Volkswagen AG štandu Bosne i Hercegovine

Također, drugi i treći dan sajma obilježili su i brojni direktni susreti bosanskohercegovačkih predstavnika sa potencijalnim kupcima, dobavljačima, ali i konkurentima što je rezultiralo konstruktivnim diskusijama, novim inovativnim rješenjima, ali načinima unapređenja postojeće proizvodnje, njene optimizacije i smanjenja troškova.

     

Na poziv organizatora sajma IZB2022, predsjednik Privredne komore FBiH gosp. Mirsad Jašarspahić i gosp. Armin Hodžić koordinator projekta razvoja automobilske industrije FBIH su prisustvovali posebno pripremljenoj prezentaciji sektora nabave Volkswagena, te tom prilikom su predstavljeni planovi rada i zahtjevi koji će biti postavljeni pred postojeće i buduće dobavljače. Također, predstavnici VW su odlučni u namjeri da svojim dobavljačima pruže svesrdnu podršku kako bi obje strane bile dugoročno zadovoljne. Posebna pažnja u narednom periodu će biti posvećena lancima dobavljača, te u jeku sveopće digitalizacije, na zaštiti podataka.   

Većinsko opredjeljenje izlagača je održiva budućnost i smanjene emisije CO2 u proizvodnim procesima, što je ujedno jedan od novih zadataka i izazova kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u Gradu Wolfsburg, Privredna/Gospodarska komora FBIH je za predstavnike bosanskohercegovačkih kompanija, organizirala posjetu kancelariji koju Grupacija automobilske industrije pri PKFBIH ugovorom koristi u Centru inovacija u WOB AG-u.

Posjeta je organizovana sa ciljem informisanja o svim mogućnostima i raspoloživoj opremi i infastrukturi koje kompanije tu imaju.

           

Posjeta Inovacijskom centru WOB AG-a

Izlaganjem na sajmu IZB2022, Privredna/Gospodarska komora FBIH, zajedno sa kompanijama: CORE d.o.o. Sarajevo, GS-TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i WAGNER Automotiv Gradačac predstavili su Bosnu i Hercegovinu sa svim njenim potencijalima i prednostima za ulaganje i posjetu.

Učesnici ispred Autostadt-a

Finalne impresije i utiske izlagači će rezimirati po povratku u Bosnu i Hercegovinu.

Za udobnost putovanja na relaciji Sarajevo-Wolfsburg-Sarajevo, Privredna/Gospodarska komora zahvaljuje se kompaniji Porsche BH.

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: