ZAJEDNIČKIM SNAGAMA NA RAZVOJU ELEKTROMOBILNOSTI U BIH

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA NA RAZVOJU ELEKTROMOBILNOSTI U BIH

7.10.2022.

Dana, 27.09.2022. godine u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBIH održan je zajednički sastanak Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima.

Osim članova Udruženja, sastanku su prisustvovali zvanice – predstavnici institucija i to: gđa. Tamara Bajkuša, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH, gđa. Almira Kapetanović, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, gosp. Tomislav Bojić, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, gđa. Elbisa Zagorčić, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, gđa. Elma Kapetanović  u ime Fonda za zaštitu okoliša FBIH, te predstavnici GIZa, gđa. Mila Knežević, gđa. Minela Isaković i gosp. Mario Jašić.

Cilj zajedničkog sastanka je međusobno upoznavanje članova Udruženja sa predstavnicima institucija, kao i proteklim aktivnostima svih aktera iz domena elektromobilnosti, aktuelnoj problematici, ali i predstojećim aktivnostima i modalitetima zajedničke saradnje.

Tokom razmjene informacija prisutni su upoznati o usvojenoj odluci Vijeća ministara BIH na inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH i prijedlog  Udruženja za elektromobilnost u pogledu suspenzije carina na električna vozila, te smanjenje ista na hibridna vozila, izradom strategije elektromobilnosti, radnoj grupi u okviru ministarstva, zatim o aktivnostima Fonda za zaštitu okoliša FBiH u pogledu sufinansiranja projekata elektromobilnosti, zakonskoj regulativi i aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, infrastrukturi punionica u BiH, gdje je gđa. Karabegović u ime Autocesta FBIH istaknula već pokrenute aktivnosti u okviru Koridora Vc.

Razgovarano, je i o potencijalnim zajedničkim projektima i saradnji domaćih institucija i međunarodnih organizacija, gdje je dodatno Federalno ministarstvo  prometa i komunikacija predstavilo već određene inicirane aktivnosti.  Posebna pažnja bila je usmjerena na aktivnostima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u pogledu aktuelnih subvencija, trenutnom interesu za istim, te prijedlozima članova Udruženja u pogledu nastavka i unapređenja ovih aktivnosti sa akcentom na proširenje sufinansiranja i na pravna lica. Dodatno članovi Udruženja sugerisali su predstavnicima institucija da efekti subvencija i suspenzije carina neće biti mjerljivi u ovom periodu obzirom na period kad su donesene odnosno usvojene odluke, te je potrebno njihovo produženje.

Istaknuti su i svi potencijali elektromobilnosti i novih poslovnih prilika, gdje je gosp. Sarajlija ispred kompanije Sejari d.o.o. istaknuo značaj i potencijal električnih autobusa u smanjenju zagađenja iz javnog gradskog prevoza. Također govorilo se i o potencijalu električnog teretnog programa, te shodno tome proširenju inicijativa dosadašnjih odluka i na ovaj segment eletromobilnosti.

Predstavnici Udruženja za elektromobilnost upoznali su članove i predstavnike institucija o informativnoj web platformi sa mapom punionica u BiH, dostupnoj na www.chargerbih.ba.

U proteklom periodu Udruženje za elektromobilnost bilo je aktivno i na uspostavljanju međunarodne saradnje, gdje je posebno istaknuta saradnja sa Društvom za mobilnost Slovenije DeMS i GEVA-om – globalni savez vozača električnih vozila.  Posebno interesantno bila su prenijeta iskustva i spoznaje sa EV kongresa nove mobilnosti, održanog u Lodzu, Republika Poljska, gdje su predstavnici Privredne komore FBIH – Udruženja za elektromobilnost u saradnji sa Društvom za mobilnost Slovenija, stigli električnim vozilom.

U narednom periodu jednoglasnom odlukom usvojeno je češći susret predstavnika institucija i članova Udruženja  u cilju razmjene informacija, i zajedničke saradnje za koju su svi iskazali spremnost, što dodatno potvrđuje i u potpunosti ispunjenja sala u kojoj je održan  sastanak.

 

Također, ovom prilikom članovi Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilma, su u prvom dijelu sastanka izabrali i novo rukovodstvo do kraja aktuelnih mandata, obzirom da prethodni predsjednici, zbog drugih obaveza nisu u mogućnosti aktivno odgovoriti obavezama Udruženja.

Novi predsjednik Udruženja za elektromobilnost do kraja aktuelnog mandatnog perioda, juna 2023. je gosp. Adnan Bosović, (EP BIH), potpredsjednik gosp. Almir Cero (BIHAMK),  i gosp. Drago Bago (EP HZHB).

Novi predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima je gosp. Miro Sesar (GUMA M), potpredsjednik je gosp. Danijel Despotović (Peugeot BH) i gosp. Jasmin Čengić (Porsche BH), sa aktuelnim mandatnim periodom do kraja 2024. godine.

Novoizabranom rukovodstvu upućujemo iskrene čestitke i puno sreće u daljnjem radu i predstojećim aktivnostima oba Udruženja, uz sve zahvale na izniminom doprinosu i zalaganju prethodnim predsjednicima imenovanih Udruženja gđi. Suadi Penavi i gosp. Harisu Murtoviću.

IMPLEMENTIRANO OD STRANE: