Bh. kompanije na najvećoj svjetskoj smotri automobilske industrije u Njemačkoj – IZB2022

IZB sajam svake dvije godine organizuje kompanija Volkswagen AG za svoje dobavljače, ali i kompanije koje to žele tek postati

Više od 900 izlagača uzelo je učešće na ovogodišnjem sajmu dobavljača kompanije Volkswagen u Wolfsburgu, poznatijem kao IZB2022. Riječ je o vodećem evropskom sajmu dobavljača automobilske industrije. Nakon četverogodišnje pauze i dva otkazivanja zbog pandemije Covid-19, jedanaesto izdanje sajma održano je od 11. do 13. oktobra ove godine. Izlagači su dolazili iz 37 zemalja, čak njih 940.

Povezivanje mogućnosti automobila – inteligentno, digitalizovano, autonomno vozilo” moto je ovogodišnjeg sajma. U automobilskoj industriji desila se reorganizacija kompletnog tržišta, a u primarnom fukusu su elektromobilnost, pametne usluge, održivost, proizvodnja i industrija 4.0. U proteklom periodu održivost lanca dobavljača uveliko je poremećena, a razlog su brojna svjetska dešavanja unazad nekoliko godina, posebno tokom pandemije.

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH bila je jedan od izlagača na ovom sajmu, a njihovo učešće je podržano kroz projekat “Help Desk – Business Information Hub”, koji se realizuje u okviru sveobuhvatnog EU4BusinessRecovery projekta, kojeg sufinanisraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke. Priliku za predstavljanje na sajmu, umrežavanje i razmjenu informacija dobile su četiri bh. kompanije iz metalskog sektora, sa specijalizacijom u automobilskoj industriji: CORE d.o.o. Sarajevo, GS TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i WAGNER Automotiv Gradačac.

Na posebnom prostoru za B2B (Business-to-Business) sastanke bili su predstavnici eminentnih njemačkih udruženja, a Privredna komora FBiH je na raspolaganje svim svojim članicama besplatno ustupila ured koji je se nalazio u razvojnom sjedištu kompanije Volkswagen AG u Wolfsburgu.

Bosanskohercegovačke kompanije imaju potencijal za razvoj u automobilskoj industriji, imaju kvalificiranu radnu snagu, relativno konkurentnu cijenu rada, povoljan geografski položaj, te dugu tradiciju i iskustvo u ovoj industriji. Promjene i moderni tokovi u automobilskoj industriji u svijetu već su zaživjeli. Iako su izazovi ogromni, bh. automobilska industrija mora pratiti trendove, a to je moguće upravo kroz učešće na ovakvim i sličnim svjetskim smotrama velikih proizvođača automobila, koji određuju pravac razvoja ove industrije.

 

 

Primjene novih tehnologija i dostignuća u automobilskoj industriji su svakodnevene, a zahtjevi kupaca veliki. Poznato je da automobilska industrija u BiH zapošljava oko 11.000 radnika i učestvuje u izvozu sa više od 900 miliona KM. Prilike za širenje ima, ali uz podršku prevazilaženja izazova, posebno onih proisteklih zbog koronavirusa i rata u Ukrajini.

Kompanija CORE Sarajevo po drugi put na sajmu IZB u Wolfsburgu  

Jedna od četiri kompanije iz Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na ovogodišnjem sajmu u Wolfsburgu je i sarajevska kompanija CORE d.o.o. (www.core.ba), koja već 11 godina uspješno posluje na našem i inostranom tržištu. Posebno su prepoznatljivi u tri oblasti: razvoj i konstrukcija, softver i informatika, i usluge izrade tehničke dokumentacije.

Kako kažu iz ove kompanije, inovacije koje su predstavljene na sajmu će im pomoći da počnu djelovati i u nekom novom prvacu, kako bi išli u korak s Evropom i svijetom. Iako je ovo njihovo drugo pojavljivanje na sajmu u Wolfsburgu (bili su i 2018. godine), impresije su pozitivne i smatraju kako je cilj ostvaren. To je promocija bh. privrede kroz saradnju sa Privrednom komorom FBiH, te ostvarivanje novih kontakta za potrebe potencijalno novih klijenata i novih projekata.

Kao i sve kompanije tokom pandemije Covid-19, i CORE se susreo sa izazovima. Na pitanje kako su prevazišli taj period neizvjesnosti u poslovanju, generalni  direktor kompanije Nihad Velagić rekao je kako su imali unaprijed ugovorene poslove, pa su uspjeli sačuvati sva radna mjesta. Iako je izostao planirani rast, smatra da to što im se desilo nije ništa specifično, jer taj problem su imali svi.: “Nismo imali izazove sa kojima je bilo teško nositi se za vrijeme Covid-19, osim što smo morali prolongirati naše planove za rast firme”, ističe Velagić. 

Na pitanje da li CORE i kompanije iz ovog sektora u BiH mogu ići u korak sa promjenama na tržištu i pratiti nove tehnologije i trendove, direktor s ponosom odgovara potvrdno: “U određenim sferama usudim se reći da je BiH puno dalje otišla u primjeni tehnoloških rješenja od nekih zapadnih zemalja, uključujući i Njemačku- Posebno u sferi digitalizacije poslovanja i promjene naprednih softverskih rješenja za podršku poslovnim funkcijama”, kaže Nihad.

Kao najveći izazov izdvojio je manjak kvalifikovane radne snage u domenu IT usluga, te smatra da država ozbiljno treba razmisliti o mogućim rješenjima za povećanje broja školovanih IT stručnjaka u BiH. U postpandemijskom vremenu i daljnjoj budućnosti, CORE je stavio fokus na rastu i akviziciji novih klijenata i projekata u okviru postojećih linija poslovanja, kao i razvoj novih linija poslovanja.

 

 

 

Ističu odličnu saradnju sa Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine: “Redovno razmjenjujemo informacije i trudimo se da jedni drugima budemo podrška, a sve u cilju razvoja bosanskohercegovačke privrede i izvoznih kapaciteta”, kazao je direktor Velagić.

Strategija kompanije CORE je praćenje trendova, inovativnost, kompetentan i zadovoljan tim ljudi, te profesionalanost i odgovornost prema poslovnim partnerima. Važno je spomenuti i podatak kako od samih početaka kompanija uspješno posluje sa imenima svjetskih brendova u autoindustriji, poput BMW-a, Rolls Royce-a i Minija, koristeći pri tome najefikasniji softverski paket predviđen za ovu vrstu djelatnosti.

Osim razvoja ekonomije, kompanija koja uspješno posluje može doprinijeti i izgradnji boljeg i kvalitetnijeg društva, a to je Bosni i Hercegovini sigurno potrebno, posebno u današnjim izazovnim vremenima, kao što je postpandemija. Kompanija CORE primjer je kako dobrih priča ima u BiH, a sigurno je da će u budućnosti ih biti još više.

 

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19, stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

 

Za više informacija o „Help Desk“ projektu, molimo Vas kontaktirajte:

 

Armin Hodžić, Tim lider

email: a.hodzic@kfbih.com

tel: 033 566 308

 

Anela Karahasan, Projekt menadžer

email: a.karahasan@kfbih.com

tel: 033 566 333

Scroll to Top