TMD Group iz Gradačca prvi put na sajmu IZB u Wolfsburgu, gradu velikog Volkswagena

Bosanskohercegovačke kompanije, posebno one izvozno orijentisane, moraju se što prije prilagoditi potrebama tržišta automobilske industrije

 

Među četiri kompanije iz Bosne i Hercegovine koje su uzele učešće na ovogodišnjem internacionalnom sajmu dobavljača IZB2022, koji je u oktobru održan u Wolfsburgu u Njemačkoj, jedna od njih je po prvi put imala priliku predstaviti se, a to je kompanija TMD Group iz Gradačca (www.tmd-group.ba). U osnovi njihovoig poslovanja je proizvodnja otkivaka, mašinski obrađenih proizvoda za ležajeve i ostalih visoko preciznih komponenti za automobile i industriju, uglavnom za tržište EU.

IZB sajam svake dvije godine organizuje kompanija Volkswagen AG za svoje dobavljače i one koji žele dobiti taj status. Međutim, zbog pandemije Covid-19 sajam od 2018. godine nije održavan. Ove godine, poslije višegodišnje pauze, više od 900 izlagača iz oko 35 zemalja s nestrpljenjem je dočekalo vodeći evropski sajam dobavljača auto-industrije.

Zahvaljujući podršci Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, koja u okviru sveobuhvatnog EU4BusinessRecovery projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke implementira projekat “Help Desk – Business Information Hub”, kompanije iz BiH imale su priliku iz prve ruke vidjeti u kojem pravcu automobilska industrija ide i koje su novosti. Osim TMD Group kompanije iz Gradačca, učešće iz BiH su uzele i  CORE Sarajevo, GS TM Travnik, te Wagner Automotiv Gradačac.

Posebno je važno bilo vidjeti šta je to novo kompanija Volkswagen AG predstavila u svom radu sa dobavljačima. Fokus je bio na održivom poslovanju, na izvrsnosti u lancu dobave, kao i na inovativnim tehnikama i tehnologijama. Sve ono što su vidjeli i imali priliku čuti na ovom sajmu, u TMD Group kompaniji kažu kako će im pomoći da u narednom periodu to i isprate, te da će im sticanje novih poslovnih kontakata olakšati buduće poslovanje.

 

 

 

Zemir Zejčirović, menadžer za kvalitet TMD Group, podijelio je impresije sa sajma, koje su kako kaže izuzetno pozitivne, te iako je ovo njihovo prvo učešće, već planiraju da se za dvije godine pojave na IZB2024: “Sajam je vrhunski organizovan. Na sajmu su bile prisutne sve firme koje su značajni dobavljači komponenti za automobilsku industriju, a neke od njih su već naši partneri”, rekao je Zejčirević.

Kao nove kontakte ostvarene na sajmu, izdvojio je četiri kompanije koje su ih već kontaktirale i izrazile želju za ostvarivanjem poslovne saradnje. Jedna je iz Italije, a tri iz Njemačke.

Posljednje tri godine u kojima je cijeli svijet, pa tako i BiH, pogodila pandemija Covid-19, neizostavna tema za sve kompanije je bila kako ublažiti i prevazići posljedice, posebno za one izvozno orijentisane.

Zejčirović kaže kako su se u TMD Group suočili sa smanjenim obimom proizvodnje, te da nisu imali mogućnost za poslovna putovanja: “Naš prvenstveni cilj u periodu pandemije bio je da sačuvamo zdravlje naših uposlenika i da sačuvamo naše kupce. U tome smo i uspjeli”, kaže Zejčirović. Kako ističe, najveći izazov u tom periodu bilo je osigurati redovne isporuke zbog ograničenja kretanja, ali i to su uspješno prebrodili. Svakodnevno su održavali telefonske sastanke, što im je oduzimalo najviše vremena i predstavljalo opterećenje, jer su imali svakodnevne radne zadatke i obaveze unutar firme.

Ako kompanije orijentisane na automobilsku industriju u BiH žele ići u korak sa promjenama na svjetskom tržištu i pratiti nove tehnologije i trendove, posebno one izvozno orijentisane, Zejčirović naglašava kako se svi moraju prilagoditi potrebama tržišta. Upravo to je bio i razlog zašto se TMD Group odlučio pojaviti na ovom sajmu u Njemačkoj. Na taj način su iz prve ruke vidjeli u kojem pravcu ide automobilska industrija.

“Naš fokus u budućem radu će biti na povećanju proizvoda i sklopova koji će se ugrađivati u električna vozila. Mi smo već napravili prve iskorake i osvojili proizvodnju kućišta elektromotora za hibridna vozila i radimo nosače senzora za elektronsku stabilizaciju vozila, istakao je Zejčirević.

 

 

 

 

Kako ističu iz TMD Group, cijeli tim je posebno zahvalan Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH na organizaciji odlaska bh. kompanija na ovaj impozantan sajam: “Mi se ovim putem zahvaljujemo Privrednoj komori Federacije BiH, koja radi odličan posao. Pored toga što pomaže našim firmama, omogućava pojavljivanje na ovakvim sajmovima, čime omogućava ostvarivanje novih kontakata i nove poslove. Privredna komora FBiH i kroz druge projekte olakšava firmama međusobno uvezivanje, te brži poslovni rast, a sve to nam omogućava osiguranje stabilnosti poslovanja u ova krizna vremena, što nama mnogo znači”, kaže Zejčirović na kraju.

Autoindustrija je jedna od najperspektivnijih grana globalno. Tržište je ogromno, industrija se stalno mijenja i uvijek je u ekspanziji, pa je konkurencija sigurno dobrodošla. Stoga je važno podržati pozitivne priče i bh. firme koje imaju jasnu viziju i cilj. U ovom slučaju, to je biti prisutan na globalnom tržištu sa najboljim poslovnim rješenjima, prateći trendove i inovacije u automobilskoj industriji. Ne zaboravimo da autoindustrija u BiH zapošljava oko 11 hiljada radnika i učestvuje u izvozu sa više od 900 miliona KM, a prostora za još veći napredak zasigurno ima.

 

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

 

Za dodatna pitanja o projektu molimo vas kontaktirajte :

 

Armin Hodžić, Tim lider

email: a.hodzic@kfbih.com

tel: 38733 566 308

 

Anela Karahasan, Projekt menadžer

email: a.karahasan@kfbih.com

tel: 38733 566 333

Scroll to Top