Tuzlanski kanton: Pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela

Tuzlanski kanton: Pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Inicijativu Grada Živinice za dopunu Zakona o prostornom uređenju i građenju Tuzlanskog kantona, kojom se omogućava postavljanje solarnih panela bez obaveze pribavljanja odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti, odnosno lokacijske informacije.

Usvojenom dopunom navedenog Zakona omogućava se svim građanima, kako u Gradu Živinice, tako i u cijelom Tuzlanskom kantonu postavljanje solarnih panela uz pojednostavljene procedure.

Razlog za ovakvu zakonsku intervenciju je što zbog poskupljenja energije i povećanja energetske efikasnosti sve veći broj privrednika i građana želi da postavi solarne panele na svoje objekte i proizvodi energiju za vlastite potrebe.

Ovo je naročito značajno i urgentno u situaciji gdje svi energenti poskupljuju, a najavljuju se i nova poskupljenja, pa je sve veći pritisak građana i privrednika u pravcu pojednostavljivanja procedura za postavljanje solarnih panela.

Sve veći broj subjekata želi da postavi solarne panele na svoje objekte i počne proizvodnju energije za sopstvene potrebe kako bi snizio troškove energije i na taj način očuvao ekonomski i socijalni status ili konkurentsku poziciju kada su u pitanju poslovni subjekti.

Usvajanjem ovog Zakona omogućava se preduzimanje zahvata postavljanja solarnih panela, odnosno razvoj iskorištavanja obnovljivih izvora energije i sve aktivnijoj ulozi građana i privrednika u razvoju građanske energije, kao osnovnog preduslova za demokratiju u energetici i razvoj održivih sistema snabdijevanja energijom, koji se sve više i kod nas i u svijetu oslanjaju na kupce-proizvođače.

Scroll to Top