Kompanija GS iz Travnika na najvećoj svjetskoj smotri automobilske industrije u Njemačkoj – IZB2022

Privredna komora FBiH uz pomoć Evropske unije i Njemačke Vlade podržala bh. kompanije u učešću na ovom prestižnom sajmu

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine bila je jedan od izlagača na ovogodišnjem IZB sajmu u Wolfsburgu u Njemačkoj, koji svake dvije godine kompanija Volkswagen AG organizuje za svoje dobavljače, ali i kompanije koje žele dobiti taj status.

Bh. kompanije su bile među 940 izlagača iz 37 zemalja i bila je ovo odlična prilika za umrežavanje i razmjenu informacija o najnovijim dostugnućima i inovacijama u automobilskoj industriji, kao i prilika za direktne sastanke sa kompanijama iz Evrope. Na posebnom prostoru namijenjenom za B2B (business-to-business) sastanke, bili su predstavnici eminentnih evropskih udruženja, a Privredna komora FBiH je na raspolaganje svim svojim članicama ustupila besplatno ured u razvojnom sjedištu Volkswagen AG u Wolfsburgu.

Zahvaljujući podršci kroz projekat “Help Desk – Business Information Hub”, koji se realizuje u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke, na sajmu su se predstavile četiri bh. kompanije iz metalskog sektora, sa specijalizacijom u automobilskoj industriji: CORE d.o.o. Sarajevo, GS TM Travnik, TMD Group d.o.o. Gradačac i Wagner Automotiv Gradačac.

U autoindustriji je u proteklom periodu, najviše zbog pandemije, smanjena proizvodnja. Lanci snabdijevanja su pokidani a cijena repromaterijala značajno poskupila. Stoga ne iznenađuje zašto je upravo na održivosti lanca dobavljača bio fokus ovogodišnjeg sajma.

U Bosni a Hercegovini automobilska industrija zapošljava oko 11.000 radnika i učestvuje u izvozu sa više od 900 miliona KM, pa je pojavljivanje bh. kompanija na sajmu bilo vrlo značajno.

 

 

 

U modernoj autoindustriji danas promjene i modernizacija su zaživjeli, a primjene novih tehnologija i dostignuća su svakodnevne. Potrebno je unaprijediti postojeću proizvodnju, izvršiti njenu optimizaciju i smanjiti troškove.

 

Jaki lideri-vizionari moraju gledati u budućnost. Samo takve kompanije će opstati.

Ovgodišnjem sajmu IZB2022 u Wolfsburgu prisustvovala je i GS Tvornica mašina iz Travnika (www.gs-tmt.com), što je bio još jedan od pokazatelja kvaliteta i uspješnosti ovog preduzeća.

GS-TMT koristeći najmodernije strojevima za obradu metala proizvodi dijelove visoko sofisticirane opreme za evropske, a posebno za njemačke proizvođače. Pružaju sve vrste usluga obrade metala, počevši od rezanja, strojne obrade, zavarivanja, toplinske obrade i bojanja. U sestrinskoj firme ove kompanije – Ruff cycles SEE d.o.o. Travnik koja se bavi proizvodnjom luksuznih bicikala i dijelova za bicikla za partnere u Njemačkoj, već nekoliko godina se proizvode i Ruffian električni bicikli.

Iz kompanije su sajam ocijenili kao impozantan, a cilj pojavljivanja bila je promocija, novi kontakti sa kupcima i dodatno umrežavanje. Međutim, kao najvažniji cilj ipak su istakli promociju pozitivne Bosne i Hercegovine, te bh. industrije na najvažnijem mjestu na kojem se to može uraditi, sajmu IZB u Njemačkoj.

Izvršni direktor za tehnologiju i projekte u GS TMT, Nermin Beganović ističe efikasnost i korisnost učešća na sajmu: “Tu smo mogli vidjeti sve aktuelne trendove koji će biti aktuelni u narednih nekoliko godina i sve trenutno najaktuelnije poteze i pravce djelovanja ove industrije u kojoj se nalazimo. Važno je pratiti trendove, u kojem smjeru će to sve ići, kako bismo mogli prilagoditi sebe i svoju proizvodnju, te kako bismo prenijeli pozitivnu sliku na naše kolege, naš biznis, a sve u cilju da budemo sigurniji i pouzdaniji u budućnosti na tržištu.”

Kao značajan kontakt koji su ostvarili na sajmu, Beganović je izdvojio onaj sa kompanijom “Toyota Boshoku Europe”: “Ovo nije klasični sajam i kontakti nisu mnogobrojni. Uglavnom su izlagali dobavljači. Zanimljivo je vidjeti tehnički nivo na kojem se nalaze konkurentske firme.

 

 

Izdvajam kontakt sa Toyota Boshoku Europe, koji imaju planove za nama interesantnu saradnju na evropskom tržištu, s kojima su napravili okvirni dogovor za nastavak komunikacije. Tu su i kontakti sa predstavnicima kompanije Automotive Support Agency at Wolfsburg AG, koji su poveznica i sa velikim Volkswagenom”, ističe Beganović.

Na pitanje kako su uspjeli ublažiti posljedice izazvane pandemijom i vratiti se u tračnice punom snagom, Nermin se prisjeća izazovnog perioda. U najkritičnije vrijeme, umjesto otpuštanja radnika i uz radničku solidarnost, svi su učestvovali u teretu smanjenih prihoda nekoliko mjeseci, čime se izbjeglo otpuštanje po tom osnovu. Prihodi su bili znantno smanjeni što im je predstavljalo najveći teret, ali sve se to nadomjestilo i sada su se vratili punim tempom u rad.

Na pitanje da li GS-TMT, ali i ostale bh. kompanije iz ovog sektora u BiH, mogu ići u korak sa promjenama na tržištu i pratiti nove tehnologije i trendove, Beganović kaže: “GS-TMT ulaže velike napore kako bi držali korak s vremenom. Direktno razvijamo svoj projekat E-Mobilnosti s kojim će bh. javnost biti upoznata Nakon naših bicikala poznatih u svijetu, potrudit ćemo se da i ovaj projekat bude tržištu potreban u punom smislu. Kako u pogledu funkcionalnosti, tako i dizjana. Industrija 4.0 je dnevni zadatak našeg kolegija, kao i energetska održivost i C02 neutralnost.” Ističe kako jaki lideri-vizionari moraju gledati kako i šta će firma raditi sutra i samo takve kompanije će opstati. Nermin smatra kako je potrebna veća usmjerenost malih i srednjih bh. kompanija na trendove koji su trenutno u svijetu.

Imati dobar tim je najbolji pokretač poslovanja. Privredna komora Federacije BiH snažno podržava bh. kompanije iz automobilske industrije, kao i svih drugih, a dokaz je i realizacija projekta “Help Desk – Business Information Hub”, u okviru kojeg su se kompanije iz BiH i predstavile na sajmu IZB. Inače, “Help Desk” je implementiran u okviru šireg EU4BusinessRecovery projekta, kojeg zajednički sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Članice poput kompanije GS-TMT to znaju prepoznati i iskoristiti punu podršku, kako bi bili prisutniji i konkurentniji na tržištu. Nermin Beganović naglašava koliko je bila dobra i potrebna podrška Privredne komore FBiH, bez koje ni GS-TMT ne bi bio prisutan na IZB-u ove godine.

 

 

 

“Njihove konekcije su zaista odlične. Uprava Volkswagena i organizatori IZB-a su posjetili samo bh. štand pored stotinu drugih predstavnika u prostoru naše Hale 4, te pružili direktnu podršku Bosni i Hercegovini i njenoj industriji. Meni je to pokazatelj da su iz Komore odradili svoj posao na vrhunskom nivou”, naglašava Beganović.

GS Tvornica mašina iz Travnika je još jedna uspješna priča iz Bosne i Hercegovine, koja svakodnevno doprinosi razvoju bh. ekonomije i izgradnji boljeg i kvalitetnijeg društva u cjelini. Stoga, od izuzetne važnosti je podržati ovakve kompanije, kako bi nizali još bolje i vrijednije uspjehe u svijetu i predstavljali Bosnu i Hercegovinu kao pozitivno okruženje za poslovnu saradnju.

 

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

 

Za više informacija o „Help Desk“ projektu, molimo Vas kontaktirajte:

 

Armin Hodžić, Tim lider

email: a.hodzic@kfbih.com

tel: 033 566 308

 

Anela Karahasan, Projekt menadžer

email: a.karahasan@kfbih.com

tel: 033 566 333

Scroll to Top