Održana info sesija o zajednicama obnovljive energije (ZOE) u Brčkom

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne Hercegovine, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u okviru projekta Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH (DecES) organizovala je 31.01.2023. godine u Brčkom informativnu sesiju o zajednicama obnovljive energije (ZOE)

Ovoj infomativnoj sesiji, aktivnim učešćem, svoj doprinos su dali i predstavnici Privredne komore Brčko distrikta BiH, privatnih preduzeća s prostora Brčko distrikta BiH, nevladinih udruženja, te predstavnici Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

Fokus informativne sesije bio je :
• koncept ZOE,
• ko sve može biti član ZOE,
• kako se uspostavljaju ZOE,
• koji je zakonski okvir i prednosti ZOE.

Mnoge zemlje Evropske unije trenutno uvode obavezne mjere i preporuke kako bi ograničile potrošnju električne energije i potaknuli njenu ekološki prihvatljivu proizvodnju i odgovorno korištenje. Upravo je energetska kriza pokazala da su neophodni svi dostupni alati i mjere kako bi se ostvarile energijske uštede i ciljevi iz evropskog zelenog plana.

Energetska tranzicija uz učešće građana i lokalnih zajednica moguća je i u BiH, kroz koncept ZOE, a koje su prepoznate i u zakonima o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske (RS), Federacije BiH (FBiH) i Brčko distrikta BiH (BD BiH).

U cilju poboljšanja i jačanja uslova za dekarbonizaciju energetskog sektora sa fokusom na promociju energetske efikasnosti i obnovljive energije, DecES je fokusiran na promociju obnovljive energije kroz projekte energetskih zajednice.
S tim u vezi, u okviru DecES-a planirano je raspisivanje javnog poziva u tekućoj godini za prijavu projektne ideje za ZOE za koju bi se pružila tehnička asistencija u pripremi poslovnih planova.

Javni poziv će biti otvoren za prijavu projektnih ideja čiji nosioci mogu biti jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, nevladinim udruženjima, malim i srednjim preduzećima i pojedincima.

Scroll to Top