Roaming mobilnog interneta između EU i Zapadnog Balkana jeftiniji od 1. oktobra 2023.

Cijene mobilnog inerneta između EU i Zapadnog Balkana biće niže od 1. oktobra ove godine.

Predstavnici Evropske komisije (EC), Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i mobilnih operatora iz Evropske Unije i Zapadnog Balkana saglasili su se da cijene tarifnih dodataka i posebnih tarifnih paketa između EU i Zapadnog Balkana budu niže od redovnih tarifnih paketa.

“To znači da će građani Zapadnog Balkana moći da koriste tarifne dodatke ili posebne tarifne pakete kroz koje će mobilni internet u romingu postati pristupačniji, sa cijenama koje su značajno ispod cijena u redovnim tarifnim paketima”, saopštila je kompanija Yettel.

Smanjenje cijena biće uvedeno postepeno, kroz nekoliko faza, zaključno sa 2028. godinom, sa ciljem kreiranja još povoljnijih tarifa, a najavljeno sniženje cijena u oktobru je prva faza.

Jedan od 38 mobilnih operatora koji su potpisali sporazum je i Yettel Srbija koji je i prije zvaničnog uvođenja cijena dogovorom, u Srbiji 5. aprila lansirao nove roming dodatke za zemlje EU, koji su povoljniji nego smanjenje ugovoreno tim dogovorom sa idejom da korisnici osjete prednosti nižih cijena rominga prije uskršnjih i prvomajskih praznika. Inicijativa EU, RCC i mobilnih operatora omogućiće da, kako je navedeno, specijalne roming tarife mobilnog interneta prilikom boravka u EU postanu tržišni standard na području Zapadnog Balkana.

Na prošlogodišnjem Samitu EU i Zapadnog Balkana, održanom u decembru u Tirani, Yettel se, kao jedan od osnivača, pridružio Deklaraciji o romingu, koja ima za cilj da u okviru šire ambicije povezivanja i olakšane mobilnosti Zapadnog Balkana sa EU obezbijedi i pristupačnije cijene mobilnog interneta u romingu.

Mobilni operatori regiona Zapadnog Balkana dali su najznačajniji doprinos stvaranju jedinstvene ekonomske zone tog regiona, time što je od 1. jula 2021. u potpunosti ukinuta naplata rominga za sve vrste saobraćaja na području šest ekonomija tog regiona.

Scroll to Top