Ministrica Pozder i premijer Uk: O unapređenju kvalitete zraka u KS podrškom za električne taksije

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk razgovarali su danas, u sjedištu Ministarstva u Sarajevu, o zajedničkoj saradnji Federacije BiH i Kantona Sarajevo u oblasti okoliša.

Premijer Uk prezentirao je ideje i mogućnosti u vezi sa programskim pristupom u rješavanju izazova u oblasti okoliša u Kantonu Sarajevo. Istaknuto je da bi formiranje Fonda za zelenu transformaciju KS pomoglo u boljoj koordinaciji i efikasnijoj implementaciji projekata na području ovog kantona.

Ministrica Pozder je pružila punu podršku ovoj ideji, jer je zelena transformacija nužna, kako u KS, tako i na prostoru entiteta i države.

– Premijer Uk je govorio i o izazovima u zbrinjavanju komunalnog mulja na prečistaču Butila, a ministrica Pozder je istakla da resorno Federalno ministarstvo radi na unapređenju regulatornog okvira, između ostalog i kroz pripremu uredbe koja bi trebala da dodatno uredi ovu oblast.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi projekta za subvencije za kupovinu električnih vozila za taksiste u KS za koje će se tražiti i podrška Vlade Federacije BiH – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pozder i Uk su razgovarali i o pripremnim aktivnostima vezanim za projekat “Unapređenje kvalitete zraka u BiH” koji se finansira sredstvima Svjetske banke, uz implementaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a Kanton Sarajevo će biti jedan od krajnjih korisnika.

– Naš fokus je da poboljšamo infrastrukturu, javni prevoz, da kroz ekološki osviještene projekte unaprijedimo kvalitetu zraka, posebno u Sarajevu i drugim industrijskim centrima. Ovo je dugoročan proces i svaki pomak je važan za naše građane – izjavili su Pozder i Uk, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

Scroll to Top