U BiH silazni trend inflacije, ali sporije nego u Evropi

Inflacija u BiH bilježi silazni trend.

Međutim, ekonomski stručnjaci iznose da se inflacija u BiH sporije spušta u odnosu na zemlje Evrope.

Kako kaže ekonomski stručnjak prof. dr. Vjekoslav Domljan, kretanje cijena se usporava uglavnom kao posljedica kretanja cijena u Evropi, jer BiH koristi “currency board”, tj. vezu konvertibilne marke i eura, tako da se stanje preslikava i kod nas.

“Međutim, kod nas je to sporije zato što u slučaju BiH, uprkos “currency boardu”, postoji velika količina novca izvan banaka, odnosno izvan dosega monetarnih vlasti.”, kaže Domljan. 

Primjera radi, izvan monetarnih vlasti je 7,5 milijardi maraka, a izvan banaka 6,2 milijarde, tako da ima dosta likvidnosti, koja, naravno, služi za odvijanje transakcija, odnosno za dozvoljavanje inflacije putem troškova”, kaže Domljan za “Avaz”. 

Moguće je, naglašava, očekivati daljnji pad inflacije, mada su mogući neki “ispadi”, kao što je problematika na Crvenom moru, pa, s te strane, kaže, mogu doći nepovoljni impulsi.

Prema riječima Faruka Hadžića, ekonomskog analitičara, značajno usporavanje kretanja cijena bilježi se još od septembra.

Statistički podaci koje objavljuju naše nadležne agencije, kaže, pokazuju da je inflacija sada gotovo zanemariva. I on navodi da će, ako ne dođe do nekih dramatičnih poremećaja na svjetskom tržištu, kao što su rat na Bliskom istoku ili neki globalni poremećaj, inflacija dodatno usporiti u ovoj godini.

“Ovo sada što imamo jeste to da je rast cijena usporio, ali one se nisu vratile na prethodni nivo. Cijene se, po samoj svojoj prirodi, za neke proizvode vrlo teško ili gotovo sigurno ne vraćaju na prethodni nivo”, kaže Hadžić.

Scroll to Top