ELEKTRIČNIM FORD MUSTANG MACH-E IZ SARAJEVA U LJUBLJANU KA ENERGETSKI EFIKASNOM I ODRŽIVOM TRANSPORTU

ELEKTRIČNIM FORD MUSTANG MACH-E IZ SARAJEVA U LJUBLJANU KA ENERGETSKI EFIKASNOM I ODRŽIVOM TRANSPORTU

Na poziv koordinatora EU za Dunavsku makroregiju (EUSDR), prioritetne oblasti 1b (drumska, željeznička i vazdušna veza), Anela Karahasan je u ime Udruženja za elektromobilnost prisustvovala 7. konferenciji “Dani transporta Dunavskog regiona (DRTD) 2022.”, pod nazivom “Ka energetski efikasnom i održivom transportu”, održanom 28. i 29. novembra u Ljubljani.

Osim prilike za predstavljanjem aktivnosti Udruženja za elektromobilnost i trenutnog stanja elektromobilnosti u BiH, ujedno je ovo bila i svojevrsna prilika za promociju i zagovaranje veće upotrebe električnih vozila. U tom cilju, predstavnici Udruženja za elektromobilnost od Sarajeva do Ljubljane i nazad zaputili su se električnim Ford Mustang Mach-E.

  1. konferencija “Dani transporta Dunavskog regiona (DRTD) 2022.”, pod nazivom “Ka energetski efikasnom i održivom transportu”, okupila je ključne predstavnike institucija iz Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije, Francuske, Slovačke, Slovenije, Češke, Belgije, Ruminije, Švicarske, Njemačke, Crne Gore, Austrije i Rumunije, a ista je organizovana od strane EUSDR u saradnji sa UNECE, Transportnom zajednicom i pokroviteljstvom Slovenačkog predsjedavanja EUSDR-om.

Kako su ciljevi EU dekarbonizacija do 2050.godine i smanjenje zagađenje iz transporta, težnja je sav transport učiniti “čistim” i održivim. Na tom putu u posljednje vrijeme, čisti transport se suočava sa novim izazovima u pogledu visoke cijene energije i energetskog deficita u EU. Koji su trenutno dostupni poticaji za zeleni transport, koja su opciona rješenja, kako postići energetske uštede, te kakvo je trenutno stanje u pojedinim zemljama u Evropi razgovaralo je se tokom ove konferencije u Ljubljani. Naročito interesantan osvrt dat je ispred Sekreterijata transportne zajednice na temu “Projekti održivog i energetski efikasnog transporta za zemlje Zapadnog Balkana”, nakon čega su uslijedile prezentacije o stanju elektromobilonosti iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Poseban interes prisutnih tokom trajanja dvodnevne konferencije, ali i poglede tokom cjelokupne vožnje na relaciji Sarajevo-Ljubljanja-Sarajevo, privlačio je električni Ford Mustang Mach-E, koji je predstavnicima Udruženja za elektromobilnost na testnu vožnju ustupljen od strane kompanije GRAND AUTOMOTIVE DOO SARAJEVO. Iako dojmljivi, vanjski izgled Mustang Mach-E je vizuelno oduševljavao, brojna pitanja bila su upućena prvenstveno na broj i mjesto punjenja, trasu puta, način vožnje, potrošnju, cijenu koštanja…. O navedenim pitanjima, doživljaju vožnje, ali i svim izazovima i prelaska navedene trase puta, predstavnici Udruženja za elektromobilnost su izvještavali u okviru zvanične Facebook stranice Udruženja za elektromobilnost (https://www.facebook.com/udruzenjezaelektromobilnost). Ono što je ipak bitno navesti je, da postavljeni izazov od Sarajeva do Ljubljane doći samo sa jednim punjenjem u Slavonskom Brodu je ostvaren. Neminovno je također istaći i komfor vožnje, opremljenost posljednjom tehnologijom, te nivoo buke u vozilu, prilikom pokretanja i same vožnje koji praktično ne postoji.

Udruženje za elektromobilnost Bosne i Herecegovine još jednom se zahvaljuje organizatoru konferencije na pozivu, te kompaniji GRAND AUTOMOTIVE DOO SARAJEVO na saradnji i ustupanju vozila u cilju promocije elektromobilnosti.

Scroll to Top