Hitna sjednica Vlade FBiH: Penzije povećane za 11,1 posto

Hitna sjednica Vlade FBiH: Penzije povećane za 11,1 posto

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se na današnjoj hitnoj sjednici, održanoj telefonskim putem, upoznala i dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju penzija u skladu sa članom 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Riječ je o akontativnom usklađivanju penzija za 11,1 posto od januara 2023. godine.

Premijer FBiH Fadil Novalić zahvalio je zastupnicima u Predstavničkom domu i delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta što su prepoznali važnost usvajanja federalnog budžeta za ovu godinu.

– Time su omogućili Vladi Federacije BiH da ispuni obećanje o povećanju penzija od 1. januara za 11,1 posto. Želim obavijestiti penzionere da smo upravo održali hitnu sjednicu Vlade Federacije, te donijeli potrebnu odluku kako bi januarske penzije, uvećane za 11,1 posto, bile isplaćene na vrijeme. Ovo je najveći pojedinačni rast penzija u Federaciji do sada. Raduje me da smo do ovog rješenja došli na vrijeme kako bismo našim penzionerima omogućili akontativnu isplatu. Danas im definitivno možemo i potvrditi da neće čekati – kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Podsjetio je da su  penzije u zadnjih deset mjeseci povećane četiri puta, što je značajno uticalo na poboljšanje položaja penzionera s obzirom na krizu povećanja cijena koju svi trpimo.

– U aprilu prošle godine 7 posto, u junu 3,5 posto, pa pet posto za najniže penzije u novembru  i evo sada 11,1 posto. Napomenut ću da je sve ovo posljedica usvajanja Zakona o PIO od 2018. godine koji je definitivno omogućio da se penzioni fond „izliječi“. Ako pogledamo unazad vidjet ćemo da je od 2018. do danas zakon bio tako socijalno orijentisan da su najniže penzije porasle za više od polovine, za 52 posto, sa 326 na 495 KM, a da za to vrijeme najveće penzije uopće nisu rasle. Ovaj put će i one prvi put rasti, jer je dosegnuta zakonska klauzula odnosa jedan prema pet. Time smo značajno učinili fond socijalnim. Uz činjenicu da imamo likvidnost u Federaciji i da smo usvojili Budžet Federacije, mogu da kažem da su penzioneri oni koji su bili i ostat će prioritet Vlade Federacije BiH – istakao je premijer Novalić.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača također je zahvalio zastupnicima što su prepoznali jako osjetljivu tačku i imali dovoljno senzibiliteta da vode računa i o brizi o penzionerima.

– Briga o penzionerima je jedan od prioriteta u radu Vlade FBiH, kao i samog Ministarstva rada i socijalne politike. To je naša obaveza jer jednostavno znamo koliko je ta kategorija ugrožena i kakve probleme oni imaju. Želimo da pomognemo i da zaštitimo tu kategoriju. U drugom dijelu prošle godine bila je jako visoka inflacija koja je bitno ugrozila standard i trebalo je na određen način reagovati. U tom smislu i ova današnja odluka Vlade, davanje saglasnosti na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO o akontativnom usklađivanju 11,1 posto predstavlja kontinuitet aktivnosti Vlade. Konačno usklađivanje izvršit će se 15. aprila, kako je i zakonom propisano – istakao je ministar Drljača.

Dodao je da se trenutno ne može prejudicirati koliko će biti konačno usklađivanje, ali da će se nakon toga razlika u odnosu na 11,1 posto isplatiti retroaktivno od 1. januara.

– Znamo da je formula usklađivanja rast potrošačkih cijena i rast bruto društvenog proizvoda i u tom smislu mi implementiramo odredbu člana 79. zakona. Osnovica za usklađivanje penzija predstavlja penzija koja je isplaćena u decembru prošle godine i na taj iznos se utvrđuje uvećanje za 11,1 posto – rekao je ministar Drljača.

Odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO, na koju je Vlada danas dala saglasnost, propisano je da će se usklađivanje penzija u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju u 2023. godini izvršiti u dva dijela i to na način da će se akontativno usklađivanje penzija izvršiti u januaru 2023. godine, a konačno usklađivanje 15. aprila 2023. godine. Ovaj procenat povećanja predstavlja akontativni iznos, a odluka o usklađivanju penzija u 2023. godini bit će donesena nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu potrošačkih cijena u 2022. godini, kao i rastu BDP-a za 2022. godinu.

Također, ovom odlukom utvrđeno je da osnovicu za povećanje predstavlja penzija koja je korisniku prava pripadala za mjesec decembar 2022. godine, kao i da će se akontativno usklađivanje primjenjivati od 1.1.2023. godine.

Podsjećamo da je na sastanku premijera Federacije BiH i resornog ministra s predstavnicima Udruženja penzionera Federacije BiH usaglašeno rješenje da se penzije akontativno povećaju od 1. januara 2023. godine, odnosno po usvajanju Budžeta FBiH za ovu godinu.

Scroll to Top