Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više za 0,1 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više za 0,1 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Federaciji BiH /FBiH/ u decembru prošle godine porasle su za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 18,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

U decembru su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu bile više za 0,4 posto u odnosu na novembar 2022. godine, te više za 17,4 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u decembru 2022. prošle godine u odnosu na prethodni mjesec niže su za 0,4 posto, a u odnosu na isti mjesec 2021. porasle su za 19,7 posto.

Proizvođačke cijene u energiji u decembru su bile više za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,7 posto, dok su cijene pale u intermedijarnim proizvodima za 0,7 posto, u kapitalnim proizvodima za 0,3 posto, a u trajnim proizvodima za široku potrošnju cijene se u prosjeku nisu mijenjale.

Proizvođačke cijene su u decembru lani u odnosu na prethodni mjesec porasle u vađenju ruda i kamena za 1,6 posto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,2 posto, a pale su u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto. 

Scroll to Top