Nakon uspješno završenog projekta “Covid-19 Business Information Hub“nastavlja se podrška preduzećima u BIH

Nakon uspješno završenog projekta “Covid-19 Business Information Hub“nastavlja se podrška preduzećima u BIH

Dana, 16.03.2023. godine u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, i prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika državnih, federalnih, kantonalnih institucija, domaćih i međunarodnih organizacija, predstavnika privrednih subjekata, medija i ostalih zvanica, upriličena je svečana, završna konferencija projekta „Covid-19 Business Information Hub – Help Desk“.

Evropska unija i SR Njemačka zajedno su podržali ovaj projekt u okviru šireg Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekta, koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

I nakon uspješno završenog projekta Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti da pruža podršku preduzećima u BiH kroz unaprijeđenu informacionu platformu. 

Cilj završne konferencije, osim predstavljanja rezultata projekta, bio je predstaviti akutelne izazove i potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća, kako bi se pravovremeno definisale sinergijske mjere podrške i narednih koraci svi ključnih aktera u osnaživanju i jačanju kompetencija privrednih subjekata.

Poseban osvrt na implementirane aktivnosti i sam projekat predstavljen je iz ugla korisnika – predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća iz metalnog i drvnog sektora. Ovom prilikom istaknuti su i novi izazovi i potrebe sa kojima se suočavaju privredni subjekti, sa posebnim fokusom na zelenu, cirkularnu ekonomiju i digitalizaciju. 

Tokom panel diskusije, učesnici sajma automobilske industrije IZB2022, koji je realiziran kao jedna od aktivnosti projekta, predstavili su potencijale automobilske industrije iz ugla proizvođača, dizajnera i korisnika, obzirom da automobilska industrija je sve više usmjerena ka elektrifikaciji i pametnom i održivom razvoju. 

Fokus projekta temelji se na Help Desk platformi – Business Information Hub (www.bizhub.ba),  koja se sastoji od više modula. Više od 30.000 posjeta na web platformu Business Information Hub u periodu od aprila 2022. – marta 2023. godine, a naročito posjete na stranicu koje su dolazile širom svijeta, ukazuje na činjenicu da je ciljna skupina korisnika projekta prepoznala značaj ove platforme kao svojevrsan alat, gdje su im na jednom mjestu pružene sve relevantne i pravovremene informacije o aktuelnostima privrede BiH, ali i na globalnom nivou.

U okviru modula e-učenje, implementirano je 13 besplatnih obuka, kojima je prisustvovao ukupno 361 polaznik (predstavnika MMSP), od čega je bilo 210 žena, što je ukazalo na potrebu jačanja kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća sa mjerama podrške nefinasijske prirode i u predstojećem periodu.

Ovom prilikom prisutnim su se obratili i predstavnici međunarodnih organizacija, gđa. Eva Maria Naeher, u ime GIZ-a BiH, te gđa. Željka Vidović u ime UNDP, gdje su predstavljeni novi programi podrške i osnaživanja privrednih subjekata u predstojećem periodu.

Motiv realizacije projekta Covid-19 Business Information Hub je pružiti podršku mikro, malim i srednjim preduzećima prvenstveno iz metalnog i drvnog sektora, ali i svim ostalim sektorima u procesu oporavka, omogućit kontinuitet u poslovanju, ojačati njihove kompetencije i povećati otpornost u izazovnim vremenima. Više informacija o projektu dostupno je na www.bizhub.ba.

 

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini  da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba

Scroll to Top