Nakon 63 godine u Bosni i Hercegovini će biti obavljen popis poljoprivrede

Nakon 63 godine u Bosni i Hercegovini će biti obavljen popis poljoprivrede

Nakon 63 godine u Bosni i Hercegovini će konačno biti izvršen popis poljoprivrede, jednog od najvažnijih sektora bh. privrede. Planirano je da se popis realizira u zadnjem kvartalu ove godine. Sredstva je odobrila Delegacija Evropske unije u BiH, a na popisu će biti angažirani stručnjaci iz brojnih oblasti u poljoprivredi kako bi se sve uradilo u skladu s međunarodnim standardima i preporukama.

Popis poljoprivrede provest će tri statističke institucije, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za statistiku i Zavod za statistiku Republike Srpske, a njime će se prikupiti oko 400 najvažnijih indikatora i varijabli.

“Prikupit će se podaci o korištenim poljoprivrednim zemljištima za sve vrste usjeva. Prikupljat će se podaci o brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama i ono što do sada nismo imali, to su podaci o radnoj snazi, podaci o organskoj poljoprivredi, navodnjavanju i metodama poljoprivredne proizvodnje”, rekla je Mirsada Adembegović, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Sektor poljoprivrede u BiH karakteriše veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava, koji i takav značajno doprinosi BDP-u zemlje. Nedostatak pouzdanih poljoprivrednih, ali i katastarskih podataka čini izradu bilo kakve razvojne politike i strategije poljoprivrede izuzetno teškom.

“Popis je izuzetno bitan iz niza razloga. Kada planiramo određene mjere, kada želimo da unaprijedimo određenu vrstu poljoprivredne proizvodnje, kada želimo na određeni način da utičemo tamo gdje možemo u jednoj realnoj podršci, moramo imati upravo te realne podatke sa terena”, kazao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivrednici godinama zagovaraju i traže popis. Kako bi se znalo čime raspolažemo, ali i spriječile brojne malverzacije sa podsticajima i kako bi se konačno moglo pristupiti EU fondovima za šta je popis glavni preduslov. Po oba ova osnova godišnje se gube milioni, ako ne i desetine miliona maraka.

“Smatramo da ćemo spriječiti te malverzacije, čime ćemo uštediti značajna sredstva u agrarnom budžetu koja procjenjujemo da bi se mogla kretati i oko desetak miliona KM”, rekao je Stojan Marinković,  predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema osnovne strukturne podatke o poljoprivredi. Posljednji popis proveden je 1960. godine u tadašnjoj SR Bosni i Hercegovini. Nakon višegodišnjeg pregovaranja, postignut je dogovor o popisu poljoprivrede. Stoku ćemo prebrojati, ali na popis stanovništva koji se trebao provesti 2023. još ćemo se načekati.

Scroll to Top